KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Data: 7 Wrzesień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 35 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 24 cm.

Recenzja

Cudowna tarta, która smakuje równie pysznie i na ciepło i na zimno :) Coś w sam raz dla amatorów szpinaku (choć wszystkich pozostałych także gorąco zachęcam do jej wypróbowania!). Ciasto jest przyjemnie kruche, przypominające francuskie, środek zaś to nieśmiertelnie udana kompozycja szpinaku i sera feta. Polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę krupczatkę i mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać sól, przyprawy, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Odłożyć do miseczki. Oddzielić żółtka od białek.

Szpinak wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli dajemy) i wymieszać. Dusić przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać żółtka, wymieszać i smażyć chwilę, aż do zgęstnienia.

Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić nadzienie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką ze szpinakiem.

Wykonanie:

Formę na tartę (lub tortownicę) o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę (trochę ciasta można odłożyć do przykrycia tarty na wierzchu). Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto***. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zrumienienia (ok. 10 - 12 min). Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 5 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć i lekko wystudzić.

Na spód tarty równomiernie wyłożyć nadzienie szpinakowe. Wierzch można ozdobić paskami z odłożonego ciasta kruchego. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Moje uwagi

* Dałam mąkę pszenną.

** Można zastąpić gęstą kwaśną śmietaną 18%.

*** Można też pominąć obciążenie i wówczas nakłuć ciasto widelcem, a brzegi przykryć folią aluminiową, lekko dociskając - zapobiegnie to nadmiernemu zrumienieniu się brzegów i ich obsunięciu. Ciasto pieczemy tak samo jak przy zastosowaniu obciążenia, tylko po wstępnym podpieczeniu zdejmujemy nie papier z obciążeniem, a folię aluminiową.

Źródło: domowe-wypieki.com.
Nieco zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz