Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (125 ml), jajko, jogurt, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
W tym czasie przygotować nadzienie serowe.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 14 - 16 cm. Na środku każdego placka umieścić łyżeczkę przygotowanego nadzienia i zwinąć w różyczkę, zaczynając od przeciwstawnych "płatków" (instrukcja zwijania u autorki przepisu -> klik).
Uformowane bułeczki ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Bułeczki (samo ciasto wokół nadzienia) przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!