KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Bułeczki ''różyczki''

Data: 15 Sierpień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Ciekawa wariacja na temat nadziewanych bułeczek - różyczki, skrywające w środku pyszny farsz twarogowy z natką pietruszki :) Wytrawny wypiek, doskonały na piknik, wycieczkę lub po prostu "na wynos", który nie wymaga już żadnych dodatków. Ponadto wcale nie jest trudny w przygotowaniu i jestem pewna, że poradzi sobie z nim każdy, nawet niedoświadczony zbytnio "piekarz" :) Polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (125 ml), jajko, jogurt, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować nadzienie serowe.

Nadzienie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 14 - 16 cm. Na środku każdego placka umieścić łyżeczkę przygotowanego nadzienia i zwinąć w różyczkę, zaczynając od przeciwstawnych "płatków" (instrukcja zwijania u autorki przepisu -> klik).

Uformowane bułeczki ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki (samo ciasto wokół nadzienia) przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz