KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (34)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche "bułeczki" z serowym nadzieniem

Data: 21 Kwiecień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Poniższy przepis dotyczy bułeczek z tzw. "przymrużeniem oka", bowiem nie są to typowe drożdżowe bułki, jakby się początkowo mogło wydawać :) To takie paszteciki z kruchego ciasta, które swoim "bułkowym" wyglądem mogą jedynie przypominać słynne kajzerki. Już samo ciasto jest wyśmienite i bardzo kruchuteńkie, a w połączeniu ze słonawym, serowym nadzieniem - po prostu przepyszne! Paszteciki rozpływają się w ustach i naprawdę nie sposób poprzestać na jednym :) To fajny dodatek do niektórych chłodników, ale i wyśmienita przekąska do zabrania na wynos gdziekolwiek byście nie jechali. Ogromnie polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie*:

Dodatkowo:

  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Kolejno dodać jajko, żółtko, jogurt, oliwę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).

Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Wykonanie:

Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i podzielić na małe kawałki, mniej więcej wielkości dużej śliwki. Każdy kawałek rozpłaszczyć (rozwałkowując lub za pomocą dłoni), na środku umieścić 1 czubatą łyżeczkę nadzienia, a następnie zlepić brzegi, dokładnie dociskając. Po nadzianiu wszystkich kawałków ciasta, uformować okrągłe bułeczki, które ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).

Paszteciki przed pieczeniem naciąć nożem po przekątnej i posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Moje uwagi

* Nadzienia wychodzi trochę więcej niż jest potrzebne.

Źródło: makelifeeasier.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz