Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z letnim mlekiem, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (0,5 szklanki), jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
W tym czasie przygotować nadzienie.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, dodać do cebuli i podsmażyć (najlepiej bez przykrycia), aż cała woda odparuje. Posmażyć chwilę, by zmniejszyły swoją objętość.
Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić nadzienie ziołami, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować placuszek (rozwałkowując lub za pomocą dłoni), a na środku umieścić kopiastą łyżkę przestudzonego nadzienia. Zlepić brzegi placków, dokładnie dociskając. Uformować owalne bułeczki, a następnie ułożyć je złączeniem w dół na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!