KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Paszteciki-bułeczki z pieczarkami

Data: 3 Wrzesień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h 50 min - 2 h 10 min
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Z zewnątrz może i przypominają zwykłe bułki, jednak w rzeczywistości bardziej zaliczyć je można raczej do pasztecików :) Ja zrobiłam 10 sporych bułeczek, ale następnym razem uformuję około 15 mniejszych pasztecików. Bardzo smaczna, wytrawna "przekąska" :) Jeśli lubicie, gdy paszteciki są solidnie wypchane nadzieniem, możecie zwiększyć jego ilość, bo z poniższych proporcji wystarczy go "na styk". Polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania pasztecików
  • sezam, mak, do posypania (opcjonalnie)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z letnim mlekiem, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (0,5 szklanki), jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, dodać do cebuli i podsmażyć (najlepiej bez przykrycia), aż cała woda odparuje. Posmażyć chwilę, by zmniejszyły swoją objętość.

Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić nadzienie ziołami, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować placuszek (rozwałkowując lub za pomocą dłoni), a na środku umieścić kopiastą łyżkę przestudzonego nadzienia. Zlepić brzegi placków, dokładnie dociskając. Uformować owalne bułeczki, a następnie ułożyć je złączeniem w dół na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: kuchniaagaty.pl.
Dałam dodatkowo 1 łyżeczkę cukru do ciasta.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz