KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (31)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kapuśniaczki - paszteciki z kapustą i grzybami

Data: 27 Marzec 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 50 min - 2 h 10 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Przepis co prawda trochę wigilijny, ale jak dla mnie takie paszteciki smakują doskonale o każdej porze roku, zwłaszcza z czerwonym barszczykiem :) Świetne na imprezę, dobre na ciepło i na zimno, stąd też mogą stanowić wyśmienitą przekąskę na wynos. Trochę pracy z nimi jest, ale rozkładając ją sobie na dwa dni, czyli jednego przygotowując farsz, a drugiego całą resztę, nie odczujemy jej aż tak bardzo, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanych kapuśniaczków gwarantowana! :) Polecam (szczególnie miłośnikom kapuściano - grzybowego farszu!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania pasztecików
  • kminek, do posypania
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżeczką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (125 ml), jajko, żółtka, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Pieczarki umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki i podsmażyć na maśle (najlepiej bez przykrycia), aż cała woda odparuje. Posmażyć chwilę, by zmniejszyły swoją objętość. Odstawić.

Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie mocno odcisnąć w dłoniach, aby pozbyć się soku. Posiekać bardzo drobno.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju w garnku z grubym dnem, do złotego koloru. Dodać kapustę i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość co najmniej o połowę i lekko się zarumieni. Dodać podsmażone wcześniej pieczarki i wymieszać. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić nadzienie solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej przygotować go dzień wcześniej).

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. Podsypując delikatnie mąką każdą część rozwałkować na długi prostokąt o szerokości ok. 10 cm i grubości ok. 0,5 cm. Wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować przygotowane nadzienie. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w taki sposób, aby łączenie znajdowało się na spodzie rolady*. Ostrym nożem pokroić rolady pod skosem na ok. 7 części - pasztecików (ok. 8 cm kawałki), które ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 minut, do podwojenia objętości.

Kapuśniaczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami kminku. Piec w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jedną z dłuższych krawędzi można posmarować mlekiem, aby brzegi ciasta łatwiej było ze sobą skleić (ja tego nie robiłam).
Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz