KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Paszteciki drożdżowe

Data: 28 Luty 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 1 h 50 min - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Bardzo smaczne paszteciki, do przygotowania z dowolnym nadzieniem. Ja swój farsz zrobiłam z mięsa drobiowego pozostałego po rosole, ale polecam wypróbowanie tu także innych wariantów (np. pieczarek czy świeżego łososia ze szpinakiem). Coś w sam raz na imprezę czy wytrawne małe co nieco na gorąco :) Świetnie smakują popijane barszczykiem czerwonym, a do tego, po odgrzaniu ich w mini opiekaczu lub piekarniku, smakują jak świeżo zrobione :) Polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe*:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania pasztecików
Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (110 ml), żółtka, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować ulubione nadzienie.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 45 cm, a następnie pociąć wzdłuż dłuższego boku na 3 paski o szerokości ok. 12 cm.

Wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować przygotowane nadzienie. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w taki sposób, aby łączenie znajdowało się na spodzie rolady. Ostrym nożem pokroić rolady pod skosem na ok. 15 części - pasztecików (ok. 3 cm kawałki), które ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Paszteciki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

Moje uwagi

* Proporcji składników, z których przygotowałam farsz, niestety sobie nie odnotowałam (zawsze robię je "na oko" i "do smaku"), dlatego też, żeby niepotrzebnie nie wprowadzać nikogo w błąd, poniżej zamieszczam tylko przepis na ciasto. Oczywiście, jak już wspomniałam, farsz nie musi być mięsny - bez wątpienia świetnie sprawdzą się też przesmażone pieczarki czy łosoś.
Niestety źródło, z którego zaczerpnęłam przepis nie wyświetla się, dlatego podaję tylko adres strony głównej (który też nie wiem czy komuś zadziała).

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz