KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Biała kiełbasa zapiekana w cieście

Data: 22 Marzec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min - 1 h 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 4.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Biała kiełbaska otulona ciastem drożdżowym, czyli innymi słowy wytrawne bułeczki z pyszną niespodzianką w środku :) Jak zwał tak zwał, ale jedno trzeba przyznać - są pyszne! W końcu biała kiełbasa bardzo pasuje do ciasta drożdżowego i nieraz jemy ją właśnie z pieczywem :) A w takim wydaniu tworzy coś nowego, ciekawego i może być doskonałą zimną przekąską na wynos. Z uwagi na to, że jedną z głównych roli gra tu biała kiełbaska, przepis zaliczam także do tych wielkanocnych. Zachęcam do wypróbowania - teraz, w święta lub kiedykolwiek indziej :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

  • 4 białe kiełbasy parzone (najlepiej dość krótkie)
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania kiełbasek i bułeczek
  • 2 łyżki mąki pszennej, do obtoczenia kiełbasek
Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz lub olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżeczką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 60 ml), jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz lub olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Kwadrat pociąć na 4 mniejsze kwadraty tak, aby w każdy z nich dało się zawinąć kiełbasę.

Kiełbaski posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i obtoczyć je w mące. Każdą z nich ułożyć ukośnie na pociętych kawałkach ciasta. Rogi ciasta zawinąć do środka, uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 minut.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.mirabelkowy.pl.
Od razu podwoiłam proporcje, ale podaję wersję źródłową. Zmieniłam też trochę sposób przygotowania.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz