Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz lub olej.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżeczką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 60 ml), jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz lub olej.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Kwadrat pociąć na 4 mniejsze kwadraty tak, aby w każdy z nich dało się zawinąć kiełbasę.
Kiełbaski posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i obtoczyć je w mące. Każdą z nich ułożyć ukośnie na pociętych kawałkach ciasta. Rogi ciasta zawinąć do środka, uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 minut.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!