KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pani Walewska

Data: 15 Grudzień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 55 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Wielu osobom znane ciasto, występujące także pod nazwą "Pychotki" lub "Pysznotki". Składają się na nie blaty kruchego ciasta, posmarowane powidłami i zapieczone razem z orzechową bezą oraz pyszny krem budyniowym, znajdujący się pomiędzy nimi. Cudowne połączenie słodkiego ciasta i kremu z kwaskowatym dżemem (bo zamiast powideł, dobrze sprawdzi się tu również dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki). Beza z dodatkiem posiekanych orzechów urozmaica całość, świetnie się z nią komponując smakowo i wizualnie. Ciasto wcale nie jest skomplikowane, zwłaszcza, jeśli oba blaty możemy upiec równocześnie. Ciekawe w smaku, pyszne, a najlepsze na 2 dzień. Sama piekłam je już kilkukrotnie i na pewno jeszcze będę powtarzać :) Polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na bezę:

Na krem budyniowy:

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł lub 1 słoiczek dżemu lub 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (450 g)
  • 50 g posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów)**
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Krem budyniowy:

W garnuszku zagotować 1 szklankę mleka z cukrem.

W miseczce zmiksować żółtka, mąkę i pozostałą 1 szklankę mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Beza***:

2 białka ubić na sztywną pianę. Dodawać połowę cukru (75 g), stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Na koniec dodać 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Wykonanie:

Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto posmarować połową powideł (lub dżemu/konfitury). Na powidła wyłożyć bezę przygotowaną z połowy składników, wyrównać (przygotowaną z takiej ilości składników jak w opisie powyżej). Wierzch posypać połową posiekanych orzechów (25 g).

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta (jeśli nie piekliśmy obu na raz). Oba ciasta wystudzić.

Na jeden blat ciasta wyłożyć krem budyniowy, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Dałam trochę więcej cukru, dosładzając krem na etapie miksowania budyniu z masłem.

** Robiąc to ciasto wtedy, gdy zrobiłam mu zdjęcia, wyjątkowo nie dałam orzechów, ale polecam z nich nie rezygnować :)

*** Jeśli posiadamy dwie formy, o takich samych wymiarach, a Nasz piekarnik posiada funkcję termoobiegu, możemy upiec dwa ciasta jednocześnie, przygotowując bezę od razu ze wszystkich składników i wykładając po połowie bezy na każde ciasto kruche. Nie należy przygotowywać bezy ze wszystkich składników, jeśli każdy blat ciasta pieczemy oddzielnie - wówczas niewykorzystana połowa bezy podejdzie Nam wodą przed wyłożeniem jej na drugi blat ciasta.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz