Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 38 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do zrumienienia. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Oba ciasta wystudzić.
W garnuszku zagotować 1,5 szklanki mleka.
W miseczce utrzeć żółtka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałe 0,5 szklanki mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę powideł, rozsmarować równomiernie po całości. Na powidła wyłożyć połowę kremu budyniowego, rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, który posmarować resztą powideł oraz pozostałym kremem budyniowym. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao lub startą czekoladą.
Smacznego!