KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (2)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pleśniak

Data: 9 Maj 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Pleśniak, niekiedy zwany "skubaniec", to wypiek składający się z kruchego ciasta, zarówno zwykłego, jak i kakaowego, które (w moim wydaniu) przełożone są powidłami, rodzynkami oraz pianą z ubitych białek. Ciasto to można dowolnie modyfikować np. dodając także warstwę jabłek lub truskawek, powidła zaś zastępując kwaśnym dżemem. Jest to wypiek prosty, mało skomplikowany, który dość szybko się robi (zwłaszcza, jeśli rezygnujemy z dodatku owoców). Dużą zaletą jest również to, że wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu, więc "w razie czego" zawsze można je ukręcić :) Z tego przepisu korzystałam już kilka razy i moim zdaniem proporcje poszczególnych warstw są tu dobrane idealne, dlatego będzie to mój ulubiony przepis na to ciasto :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na bezę:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Oddzielić żółtka od białek (białka nie wyrzucamy!).

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, cukier z prawdziwej wanilii, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Z każdej części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 - 60 minut.

Beza*:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną (lub proszek budyniowy) i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Całość:

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie. Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedno schłodzone jasne ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód formy. Ciasto posmarować powidłami (lub dżemem/konfiturą). Na powidłach równą warstwą ułożyć odcedzone rodzynki, na które zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe delikatnie wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Bezę przygotować dopiero tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. W przeciwnym wypadku ubite i odstawione białka "podejdą" wodą.
Nieco zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz