KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Niezwykle aromatyczne bułeczki świąteczne

Data: 28 Grudzień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 35 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Jak sama nazwa wskazuje, drożdżówki te są nieziemsko aromatyczne - mieszanka świątecznych przypraw przyciąga domowników do bułeczek nawet wtedy, gdy już dawno ostygną po wyjęciu z piekarnika :) Lecz nie tylko zapach zasługuje tu na uwagę. Drożdżówki te uwodzą bowiem także swoim bogatym wnętrzem, które oprócz wspomnianej i wyraźnie wyczuwalnej przyprawy, zawiera również sporą ilość rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Są tak pyszne, że żadna kupna nie jest w stanie im dorównać! :) Ponadto bułeczki są wilgotne i długo zachowują świeżość. Choć swoje przygotowałam w okolicach świąt Bożego Narodzenia, to doczytałam się, że stanowią one także tradycyjny wypiek Wielkopiątkowy. Bez względu jednak na to, gorąco polecam je o każdej porze roku, w szczególności w sezonie zimowym!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na ciasto kruche:

Na glazurę:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 110 ml), cukier (ok. 35 g), jajko, sól, przyprawę do piernika, cynamon, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz, skórkę kandyzowaną i odcedzone rodzynki.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).

W tym czasie przygotować ciasto kruche i glazurę.

Ciasto kruche:

Mąkę, masło, i wodę zagnieść na jednolitą masę*. Ciasto podzielić na 24 części i z każdej uformować cienki paseczek (wałeczek) o długości ok. 18 cm.

Gazura:

Mleko podgrzać z cukrem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 - 45 minut, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte bułeczki posmarować częścią glazury. Po dwa paseczki przygotowanego kruchego ciasta nałożyć na krzyż na każdą bułeczkę. Końcówki zawinąć pod spód. Z góry dokładnie, ale ostrożnie docisnąć paseczki do bułki.

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Po tym czasie bułeczki wyciągnąć, posmarować resztą glazury i piec dalej przez ok. 1 minutę. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ciasta jest bardzo mało, ale tylko tyle będzie potrzebne.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz