Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 110 ml), cukier (ok. 35 g), jajko, sól, przyprawę do piernika, cynamon, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz, skórkę kandyzowaną i odcedzone rodzynki.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).
W tym czasie przygotować ciasto kruche i glazurę.
Mąkę, masło, i wodę zagnieść na jednolitą masę*. Ciasto podzielić na 24 części i z każdej uformować cienki paseczek (wałeczek) o długości ok. 18 cm.
Mleko podgrzać z cukrem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 - 45 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte bułeczki posmarować częścią glazury. Po dwa paseczki przygotowanego kruchego ciasta nałożyć na krzyż na każdą bułeczkę. Końcówki zawinąć pod spód. Z góry dokładnie, ale ostrożnie docisnąć paseczki do bułki.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Po tym czasie bułeczki wyciągnąć, posmarować resztą glazury i piec dalej przez ok. 1 minutę. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!