KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Maślane bułeczki z rodzynkami

Data: 30 Listopad 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h 50 min - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 26.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Nieziemsko pyszne bułeczki! Dzięki temu, że zawierają sporą ilość masła są bardzo wilgotne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach! :) Z dodatkiem konfitury lub innego ulubionego dodatku są absolutnie bezkonkurencyjne z kupnymi drożdżówkami! Z przepisu wychodzi ich całkiem sporo, ale myślę, że nie ma potrzeby zmniejszać proporcji - bułeczki długo pozostają świeże i nawet na 2-3 dzień smakują wyśmienicie! Robiłam je już kilka razy i z pewnością zrobię jeszcze nie raz :) Bardzo polecam!

Składniki

Na 26 bułeczek:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z ok. 100 ml letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (400 ml), cukier (ok. 140 g), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i odcedzone rodzynki.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 26 równych części (około 70 g każda). Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 - 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 220°C przez około 10 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: mojewypieki.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz