KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki piernikowe z powidłami

Data: 16 Grudzień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 2 h 
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia postanowiłam przemycić przyprawę do piernika także do drożdżówek :) Dzięki wykorzystaniu do ciasta puree z dyni oraz nadzianiu bułeczek powidłami otrzymałam wypiek, który stanowi kwintesencję jesiennych smaków i aromatów... Szczególnie w takim, przedświątecznym okresie jak teraz, jest to znakomity pomysł na śniadanie :) Polecam nie tylko w grudniu!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek

Na kruszonkę:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: cukier (ok. 90 g), sól, ekstrakt z wanilii, przyprawę do piernika, puree z dyni, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować placuszek (rozwałkowując lub za pomocą dłoni), a na środku umieścić łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi placków, dokładnie dociskając. Uformować okrągłe bułeczki, a następnie ułożyć je złączeniem w dół na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 - 40 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać hojnie kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Aby samemu przygotować takie puree należy dynię umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i pokroić na mniejsze plastry. Kawałki dyni ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180stC przez około 40 minut lub krócej/dłużej w zależności od rodzaju dyni, do jej miękkości. Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli będzie ono zbyt wodniste, nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (ale nie za mocno - puree nie może być suche).

Źródło: smakuje.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz