KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki jogurtowe z porzeczkami

Data: 26 Lipiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Niezwykle wilgotne za sprawą jogurtu babeczki, które swoją strukturą (jak to stwierdziła moja mama) przypominają babeczki drożdżowe. Wypiek należy do tych "szybkich, prostych i przyjemnych", o czym wie każdy, kto choć raz piekł muffinki :) Oczywiście zamiast porzeczek można tu wykorzystać dowolne inne owoce (także mrożone), a zamiast kruszonki tylko oprószyć je cukrem pudrem - decyzja należy do Was :) Ja następnym razem dodam jeszcze więcej owoców, które jak na złość do zdjęcia zgromadziły się po brzegach, a nie na środku babeczki :P Bardzo polecam!

Składniki

Na muffinki:

Na kruszonkę:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Muffinki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Umyte i osuszone porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej, odstawić.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

W drugiej miseczce umieścić cukier, ekstrakt, jajka, olej i jogurt. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać porzeczki (lub inne owoce) i delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Przed pieczeniem muffinki posypać hojnie kruszonką.

Piec w temperaturze 190°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja następnym razem dam około 1 i 1/4 lub 1 i 1/3 szklanki owoców.
Odrobinę go zmodyfikowałam.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-06-15 08:08
Czy jest opcja zastąpienia maki czymś bezglutenowym? najchętniej jednak nie mieszanka bezglutenowa, która słabo toleruje :/
Na paterce
2019-06-15 09:24
Myślę, że bez problemu, chociaż sama tak nie próbowałam. Sugerując się podobnym przepisem proponuję mąkę kukurydzianą w takiej samej ilości jak mąkę pszenną, ewentualnie z dodatkiem ok. 1/4 mąki ziemniaczanej. I oczywiście proszek do pieczenia powinien być bezglutenowy. Proszę spróbować :)
Odpowiedz