Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Umyte i osuszone porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej, odstawić.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.
W drugiej miseczce umieścić cukier, ekstrakt, jajka, olej i jogurt. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać porzeczki (lub inne owoce) i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Przed pieczeniem muffinki posypać hojnie kruszonką.
Piec w temperaturze 190°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Smacznego!