KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki nadziewane konfiturą

Data: 24 Marzec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Podstawowy, sprawdzony przepis na jasne muffinki :) Można je wzbogacić o wszelkiego rodzaju owoce sezonowe, bądź też nadziać ulubionym kremem czy konfiturą. Ja tym razem swoje muffinki nafaszerowałam konfiturą wiśniową. Polecam do wykorzystywania z najróżniejszymi wariantami!

Składniki

Na muffinki:

Dodatkowo (opcjonalnie)*:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

W drugiej miseczce umieścić mleko, olej, jajka i cukier. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać przygotowane owoce (jeśli dajemy) i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką.

Przy wariancie z owocami: ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki.

Przy wariancie z nadziewaniem muffinek: połowę ciasta wyłożyć do papilotek (po ok. 2 łyżki ciasta), wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę ulubionego nadzienia. Przykryć pozostałą częścią ciasta i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli zamiast dodawania owoców, decydujemy się nadziać muffinki.
Przepis pochodzi z zapisków mamy i niestety nie posiadam do niego źródła.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz