Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.
W drugiej miseczce umieścić mleko, olej, jajka i cukier. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać przygotowane owoce (jeśli dajemy) i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką.
Przy wariancie z owocami: ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki.
Przy wariancie z nadziewaniem muffinek: połowę ciasta wyłożyć do papilotek (po ok. 2 łyżki ciasta), wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę ulubionego nadzienia. Przykryć pozostałą częścią ciasta i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!