Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
W drugiej miseczce umieścić maślankę, mleko, jajko, roztopione i przestudzone masło i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać maliny (lub inne owoce) i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!