KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (35)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki pełnoziarniste z malinami

Data: 22 Lipiec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Trochę "zdrowsze" muffinki, bo z wykorzystaniem mąki pszennej pełnoziarnistej. Jej dodatek ewidentnie wpływa na efekt końcowy, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Babeczki są ciemniejsze i jakby bardziej wyraziste niż przy użyciu zwykłej mąki. Są naprawdę bardzo smaczne, a maliny świetnie je uzupełniają :) Bardzo polecam, z malinami lub innymi owocami! :)

Składniki

Na muffinki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

W drugiej miseczce umieścić maślankę, mleko, jajko, roztopione i przestudzone masło i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać maliny (lub inne owoce) i delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz