KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mocno czekoladowa tarta z czereśniami

Data: 28 Lipiec 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

To zdecydowanie ciasto dla czekoladoholików :) Kruchy, kakaowy spód z rewelacyjnym czekoladowym budyniem domowej roboty, zawierającym w sobie niemal całą tabliczkę (!) czekolady. Sezonowe owoce, ułożone na wierzchu nie tylko świetnie dopełniają smaku całości, ale i dodają ciastu nie lada uroku :) Ja tym razem wykorzystałam czereśnie, ale równie dobrze mogą to być truskawki, borówki, maliny czy wiśnie. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na budyń (creme patisserie):

Dodatkowo:

  • ok. 700 g czereśni, odpestkowanych (lub innych owoców)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i kakao przesiać, dodać masło, cukier, sól, jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę na tartę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w temperaturze 190°C przez około 10 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i piec dalej przez około 20 - 25 minut (lub krócej), do zrumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić w formie.

Budyń (creme patisserie):

W garnuszku zagotować 200 ml mleka z ekstraktem z wanilii.

W miseczce utrzeć żółtka z cukrami, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałe 100 ml mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i mieszać, do momentu jej rozpuszczenia.

Jeszcze gorący budyń wylać na wystudzony spód, wyrównać.

Wykonanie:

Czereśnie (lub inne owoce) umyć i w zależności od użytych owoców - odszypułkować je, a większe z nich przekroić na połówki lub mniejsze kawałki.

Na kremie ściśle ułożyć czereśnie, rozcięciami ku dołowi, lekko wciskając je w masę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można też pominąć obciążenie i wówczas nakłuć ciasto widelcem, a brzegi przykryć folią aluminiową, lekko dociskając - zapobiegnie to nadmiernemu zrumienieniu się brzegów i ich obsunięciu. Ciasto pieczemy tak samo jak przy zastosowaniu obciążenia, tylko po wstępnym podpieczeniu zdejmujemy nie papier z obciążeniem, a folię aluminiową.
Wykorzystałam inną formę do pieczenia.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz