Mąkę pszenną i kakao przesiać, dodać masło, cukier, sól, jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w temperaturze 190°C przez około 10 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i piec dalej przez około 20 - 25 minut (lub krócej), do zrumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić w formie.
W garnuszku zagotować 200 ml mleka z ekstraktem z wanilii.
W miseczce utrzeć żółtka z cukrami, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałe 100 ml mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i mieszać, do momentu jej rozpuszczenia.
Jeszcze gorący budyń wylać na wystudzony spód, wyrównać.
Czereśnie (lub inne owoce) umyć i w zależności od użytych owoców - odszypułkować je, a większe z nich przekroić na połówki lub mniejsze kawałki.
Na kremie ściśle ułożyć czereśnie, rozcięciami ku dołowi, lekko wciskając je w masę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!