Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Kawę rozpuścić w letnim mleku, odstawić.
Mąkę pszenną i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Powoli wlewać mleko z rozpuszczoną w nim kawą, delikatnie mieszając.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy mleczno - maślanej dodać połowę ubitych białek i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać resztę piany i ponownie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut. Powierzchnia gotowego ciasta powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao lub cukrem pudrem.
Smacznego!