KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kakaowe ciasto magiczne

Data: 18 Styczeń 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Kakaowy wypiek o intrygującej nazwie, który chyba jednak bardziej popularny jest w wersji waniliowej :) Jego magiczny charakter związany jest z tym, że pomimo zrobienia i wylania do formy jednej masy, po upieczeniu otrzymuje się 3-warstwowe ciasto. Przygotowanie go jest zatem niezwykle szybkie i proste, więc poradzi sobie z nim nawet osoba niewprawiona w wypiekach. Nam ciasto przypomina w smaku budyń czekoladowy, zatem jest to świetny deser dla tych z Was, którzy go uwielbiają :) Myślę, że może stanowić też ciekawe zastępstwo dla sernika na zimno. Bardzo polecam (sama robiłam je już kilkukrotnie i nadal będę je powtarzać)!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Kawę rozpuścić w letnim mleku, odstawić.

Mąkę pszenną i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Powoli wlewać mleko z rozpuszczoną w nim kawą, delikatnie mieszając.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy mleczno - maślanej dodać połowę ubitych białek i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać resztę piany i ponownie delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut. Powierzchnia gotowego ciasta powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz