KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Czekoladowe ciasto budyniowe z porzeczkami

Data: 19 Sierpień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 55 min - 1 h 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Niezwykle udane i pyszne połączenie słodkiego czekoladowego budyniu z kwaśnym smakiem czerwonych porzeczek :) Ciasto jest lekkie, delikatne, a do tego proste do zrobienia, bo bez wyszukanych kombinacji :) Polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na kruszonkę:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać masło, cukier, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Kruszonka:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę, zagnieść i wstawić do lodówki.

Całość:

Na wystudzonym kruchym spodzie równą warstwą ułożyć porzeczki.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 130 g cukru. Ściągnąć garnek z palnika i jeszcze gorący budyń wylać na porzeczki, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz