KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (45)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Tarta czekoladowa z borówkami

Data: 11 Wrzesień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Wyśmienita kompozycja smaków! :) Kruchuteńki, intensywnie kakaowy spód, delikatny krem śmietanowy z dodatkiem mascarpone i białej czekolady oraz - jako "wisienki" na torcie - borówki, zwieńczające całość. Byłam zaskoczona jak świetnie te owoce łączą się z kakaowo - śmietanowymi smakami. Biała czekolada sama w sobie nie jest wyczuwalna, chociaż myślę, że wpływa na efekt końcowy kremu, który to dosłownie rozpływa się w ustach (tak jak i każdy kęs tarty :) ). Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i kakao przesiać, dodać masło, cukier, sól, jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę na tartę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w temperaturze 190°C przez około 10 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i piec dalej przez około 15 - 20 minut (lub krócej), do zrumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić w formie.

Krem śmietankowy:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić (powinna pozostać płynna).

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Kolejno stopniowo dodawać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku cukrem pudrem.

Wykonanie:

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ściśle ułożyć umyte i osuszone borówki. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można też pominąć obciążenie i wówczas nakłuć ciasto widelcem, a brzegi przykryć folią aluminiową, lekko dociskając - zapobiegnie to nadmiernemu zrumienieniu się brzegów i ich obsunięciu. Ciasto pieczemy tak samo jak przy zastosowaniu obciążenia, tylko po wstępnym podpieczeniu zdejmujemy nie papier z obciążeniem, a folię aluminiową.
Przepis jest moim połączeniem kilku różnych przepisów.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz