Mąkę pszenną i kakao przesiać, dodać masło, cukier, sól, jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w temperaturze 190°C przez około 10 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i piec dalej przez około 15 - 20 minut (lub krócej), do zrumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić w formie.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić (powinna pozostać płynna).
Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Kolejno stopniowo dodawać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku cukrem pudrem.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ściśle ułożyć umyte i osuszone borówki. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!