KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mleczne ciasteczka

Data: 22 Sierpień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 10 min - 12 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 15.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Genialne! Zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciasteczek :) Znajdujące się w nich mleko w proszku rzeczywiście jest wyczuwalne, ale tylko wtedy, gdy wie się, że ono tam jest :) To właśnie ten składnik sprawia, że ciastka te różnią się od innych małych wypieków. Są jedyne w swoim rodzaju, bardzo kruche i dosłownie rozpływają się w ustach! Dodatek kawałków białej czekolady idealnie je uzupełnia, bo świetnie łączy się ze smakiem mleka w proszku. Piekłam je już wielokrotnie i od dawna zajmują wysokie miejsce w moim "rankingu" przepisów na ciastka :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ok. 30 ciastek:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Kolejno dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko w proszku i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia), zachowując odstępy (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie*.

Piec w temperaturze 190°C przez około 10 - 12 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli chcemy, aby ciastka zachowały swój okrągły kształt, można całkiem pominąć spłaszczanie (ciasteczka w trakcie pieczenia się nie "rozlewają").

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz