Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Kolejno dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko w proszku i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia), zachowując odstępy (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie*.
Piec w temperaturze 190°C przez około 10 - 12 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!