Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło, mascarpone, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtko, zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę pszenną i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka Oreo i delikatnie wymieszać, do połączenia. Schłodzić w zamrażarce przez około 30 - 60 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki (około 1,5 łyżki) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (w trakcie formowania kulek można maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia), zachowując odstępy (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie.
Piec w temperaturze 170°C przez około 12 - 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!