KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciastka z mascarpone i Oreo

Data: 31 Sierpień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 12 min - 15 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Wyśmienite, mięciutkie ciasteczka z dodatkiem całych (bo wraz z nadzieniem) pokruszonych ciasteczek Oreo. Swoją miękką strukturę zawdzięczają obecności serka mascarpone, który to w smaku jako taki wcale nie jest wyczuwalny :) Główną rolę odgrywa tu Oreo, nadając ciastkom pewnej wyjątkowości i charakteru. Do tego pomijając czas chłodzenia ciasta, samo przygotowanie ich jest naprawdę błyskawiczne. Bardzo polecam, ja nie raz jeszcze będę do nich wracać :)

Składniki

Na ok. 40 ciastek:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło, mascarpone, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtko, zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę pszenną i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka Oreo i delikatnie wymieszać, do połączenia. Schłodzić w zamrażarce przez około 30 - 60 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki (około 1,5 łyżki) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (w trakcie formowania kulek można maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia), zachowując odstępy (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie.

Piec w temperaturze 170°C przez około 12 - 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz