Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do połączenia. Kolejno dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać bakalie i ewentualnie posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia. Schłodzić w lodówce przez 15 - 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując odstępy (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!