KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (35)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciastka pełnoziarniste z bakaliami

Data: 21 Czerwiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 15 min - 30 min
Czas pieczenia: 10 min - 12 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Ciasteczka te, jak sama nazwa wskazuje, przygotowujemy nie z mąki pszennej, a z pszennej pełnoziarnistej, co istotnie i bardzo korzystnie wpływa na ich smak :) Bakalie, których tutaj jest całe mnóstwo, czynią ciastka ciekawymi, a przy tym też nieco zdrowszymi od innych podobnych słodyczy. Są naprawdę przepyszne, bardzo kruchutkie, a przy tym niezwykle szybkie i proste do zrobienia! Świetne na przekąskę w szkole, pracy na pikniku czy gdziekolwiek indziej poza domem :) Sama piekłam je już kilkukrotnie i z pewnością jeszcze będę do nich wracać :) Moim zdaniem od razu można je zrobić z podwójnych proporcji :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ok. 20 ciastek:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. ulubionych bakalii (posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, żurawina suszona, rodzynki, suszone morele, śliwki, figi, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, wiśnie kandyzowane itp.)
  • ok. 25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej (opcjonalnie)
Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do połączenia. Kolejno dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać bakalie i ewentualnie posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia. Schłodzić w lodówce przez 15 - 30 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując odstępy (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz