Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, mąkę pszenną, sól, cynamon i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce (całą blaszkę) przez 30 minut.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć i wystudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczać w cukrze pudrze. Początkowo cukier nie będzie chciał trzymać się ciasteczek, dlatego każde z nich należy obtaczać 2 - 3 krotnie.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce).
Smacznego!