KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Tarta z budyniem miętowym i truskawkami

Data: 29 Czerwiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 2 h 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 35 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Nietypowa, niespotykana, lekka i orzeźwiająca tarta. Jak się okazuje mięta i truskawki to doskonała kompozycja smakowa, o której sama przekonałam się całkiem niedawno :) Połączenie domowego miętowego budyniu ze świeżymi truskawkami to świetna letnia propozycja deseru dla każdego, kto choć trochę lubi słodkości właśnie z miętowym dodatkiem. Polecam, nam bardzo smakowała i jestem pewna, że jeszcze do niej wrócę :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na budyń miętowy:

Dodatkowo:

  • 400 g świeżych truskawek
  • świeże listki mięty, do dekoracji
  • pistacje, grubo posiekane, do posypania (pominęłam)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, smalec, cukier, jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i piec dalej przez około 15 - 20 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić w formie.

Budyń miętowy:

W rondlu zagotować 500 ml mleka, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać porwaną świeżą miętę, wymieszać i przykryć. Odstawić do zaparzenia i wystudzenia (około 30 - 45 minut)**.

Po wystudzeniu odcedzić mleko, a miętę dokładnie odcisnąć (wykręcić i wyrzucić). Odcedzone mleko ponownie zagotować w rondlu.

W miseczce utrzeć żółtka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałe 100 ml mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika.

Jeszcze gorący budyń wylać na wystudzony spód, wyrównać.

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Ściśle ułożyć na budyniu, lekko wciskając w masę. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować listkami mięty i posypać posiekanymi pistacjami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można też pominąć obciążenie i wówczas nakłuć ciasto widelcem, a brzegi przykryć folią aluminiową, lekko dociskając - zapobiegnie to nadmiernemu zrumienieniu się brzegów i ich obsunięciu. Ciasto pieczemy tak samo jak przy zastosowaniu obciążenia, tylko po wstępnym podpieczeniu zdejmujemy nie papier z obciążeniem, a folię aluminiową.

** Jeśli budyń przygotowujemy z wykorzystaniem kropli miętowych (a nie świeżej mięty), wówczas od razu zagotowujemy mleko z kroplami, do którego wlewamy mieszankę żółtkową.

Przepis nieco zmodyfikowałam ze względu na brak świeżej mięty i myślę, że wyszło równie pysznie, dlatego powyżej zamieszczam obie wersje :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz