KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto kakaowe z kremem, owocami i galaretką

Data: 29 Maj 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 2 h 
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Doskonałe ciasto w okresie letnim, na które składa się kruchy kakaowy spód, delikatny krem ze śmietanki i mascarpone oraz owoce skryte w galaretce :) Lekkie, owocowe i pyszne! Na stronie pokazywałam Wam już wersję tego ciasta, przygotowanego na jasnym cieście kruchym (klik), równie pyszne, jednak nieco inne w końcowym efekcie smakowym. Obie wersje bardzo polecam, z różnymi owocami i smakami galaretek :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo*:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i kakao przesiać, dodać masło, cukier, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić w formie.

Krem śmietankowy:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, a większe z nich pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie z puszki pokroić w grube plasterki.

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ściśle ułożyć owoce, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Moje uwagi

* Oczywiście to tylko propozycja - możecie użyć dowolnych owoców i galaretki o dowolnym smaku :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz