Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut.
W tym czasie przygotować rabarbar i kruszonkę.
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 - 3 cm (nie trzeba go obierać). Zasypać cukrem i cukrem z prawdziwej wanilii - wymieszać i odstawić.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Na podpieczonym cieście równą warstwą wyłożyć rabarbar. Wierzch posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170°C przez około 40 - 50 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.
Smacznego!