KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (34)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Data: 18 Czerwiec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Wyśmienite (słodkie) kruche ciasto z migdałową kruszonką na wierzchu i kwaskowatym rabarbarem w środku... Na ciepło i w towarzystwie lodów przypomina deser crumble lub nawet szarlotkę :) Migdały nie są mocno wyczuwalne i raczej nie domyślicie się ich dodatku przy próbowaniu. Myślę, że jednak ciekawie wpływają na całokształt. Nam ciasto bardzo smakowało, chociaż za samym rabarbarem nie przepadamy właśnie przez jego mocno kwaśny smak. Naprawdę polecam! :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie:

Na kruszonkę:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut.

W tym czasie przygotować rabarbar i kruszonkę.

Nadzienie:

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 - 3 cm (nie trzeba go obierać). Zasypać cukrem i cukrem z prawdziwej wanilii - wymieszać i odstawić.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Całość:

Na podpieczonym cieście równą warstwą wyłożyć rabarbar. Wierzch posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 170°C przez około 40 - 50 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz