KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (22)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

Data: 19 Maj 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 20 min
Czas pieczenia: 45 min - 50 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Wyśmienity placek drożdżowy ze słodkim twarożkiem, kwaskowatym rabarbarem oraz zwieńczającą całość kruszonką jako niezbędny element tego typu wypieków :) Kwaskowatość rabarbaru łagodzona jest przez słodką warstwę serową oraz ciasto drożdżowe, dzięki czemu poszczególne smaki doskonale się równoważą. Takie zastosowanie tego warzywa powinno przypaść do gustu nawet tym, którzy niezbyt przepadają za nim lub za innymi kwaśnymi dodatkami w ciastach (a przynajmniej u nas tak było). Całokształt jest naprawdę przepyszny! Bardzo polecam :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na masę serową:

Na kruszonkę:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem, do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy.
Do dużego naczynia przesiać mąkę pszenną i wymieszać ją z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto będzie klejące i bardzo delikatne, ale najlepiej nie dosypywać więcej mąki - polecam wyrabiać je mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z częścią letniego mleka (0,5 szklanki), łyżeczką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". W tym czasie żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem, do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy.
Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (0,25 szklanki), masę jajeczną, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto będzie klejące i bardzo delikatne, ale najlepiej nie dosypywać więcej mąki - polecam wyrabiać je mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.

Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości około 30-40 minut.

W tym czasie przygotować masę serową i rabarbar.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Całość:

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki o grubości ok. 0,5 - 1 cm (nie trzeba go obierać).

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wyłożyć przygotowany twarożek, a następnie kawałki rabarbaru. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 minut.

Ciasto przed pieczeniem posypać kruszonką. Piec najpierw w temperaturze 130°C przez około 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 40 - 45 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz