Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (0,5 szklanki), cukier (ok. 90 g), cukier wanilinowy, sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
W tym czasie przygotować masę serową i truskawki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg (lub serek kremowy) wymieszać z cukrem, odstawić.
Truskawki umyć, odszypułkować i większe z nich przekroić na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu)*. Wgłębienia wypełnić przygotowanym twarożkiem, posypać lekko bułką tartą (można pominąć) i ułożyć truskawki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!