KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki z serkiem i truskawkami

Data: 21 Lipiec 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Jeden ze smaków letniego śniadania :) Kupne bułeczki nijak mają się do tych samodzielnie przygotowanych w domu drożdżówek. Ciasto wychodzi elastyczne, wilgotne i utrzymuje świeżość także dnia następnego (kolejnego nie wiem, bo już ich nie było :)). Serek świetnie komponuje się z truskawkami. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania także z innymi owocami np. jagodami :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (0,5 szklanki), cukier (ok. 90 g), cukier wanilinowy, sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować masę serową i truskawki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg (lub serek kremowy) wymieszać z cukrem, odstawić.

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i większe z nich przekroić na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu)*. Wgłębienia wypełnić przygotowanym twarożkiem, posypać lekko bułką tartą (można pominąć) i ułożyć truskawki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Szklankę dobrze jest "zanurzać" w mące przed każdym wyciskaniem wgłębienia w bułeczkach - dzięki temu nie będzie się ona przyklejać do ciasta.
Źródło: cukrowawrozka.pl.
Zmieniłam sposób formowania bułeczek i pominęłam kruszonkę.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz