KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Data: 26 Maj 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 30 min
Czas pieczenia: 22 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 9.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Powinnam była zrobić im zdjęcia niedługo po upieczeniu, kiedy to kruszonka prezentowała się lepiej i jeszcze nie zwilgotniała od truskawek... Na szczęście ten element wizualny nie wpłynął negatywnie na smak drożdżówek - i tak musiałam usilnie walczyć, aby choć część z nich nie została skonsumowana przed planowaną sesją zdjęciową :) A sesja była niezbędna, bo z przepisem tym koniecznie musiałam się z Wami podzielić! Bułeczki z niego wychodzą bardzo mięciutkie, w sam raz słodkie, a dodatek truskawek i kruszonki to absolutny strzał w 10 o tej porze roku :) Zapach unoszący się w kuchni w trakcie i po upieczeniu - nieziemski! Na prawdę warto je przygotować w rozpoczynającym się właśnie sezonie truskawkowym :) Ja z pewnością jeszcze nie raz się na nie skuszę :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek

Na kruszonkę:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz lub olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 90 ml), cukier (5 łyżek), jajko, żółtko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania na około 30 minut, do podwojenia objętości.

W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i większe z nich przekroić na mniejsze kawałki.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu)*. Następnie we wgłębienia nasypać po 1/2 łyżeczki bułki tartej i wyłożyć truskawki. Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać hojnie kruszonką.

Piec w temperaturze 190°C przez około 22 minuty. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Szklankę dobrze jest "zanurzać" w mące przed każdym wyciskaniem wgłębienia w bułeczkach - dzięki temu nie będzie się ona przyklejać do ciasta.
Źródło: mojewypieki.com.
Zwiększyłam ilość cukru w cieście drożdżowym.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz