KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki z serkiem, śliwkami i cynamonem

Data: 23 Październik 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 18 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 10.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Pyszne, jesienne drożdżówki ze śliwkami i doskonale łączącym się z nimi cynamonem :) Twarożek dodaje bułeczkom wilgoci i sprawia, że do całości nie potrzebujemy już żadnych dodatków. Ja zrobiłam je w jesiennej wersji ze śliwkami i cynamonem, ale wykorzystać możemy tu wszelkie owoce - od sezonowych moreli, truskawek czy borówek - po brzoskwinie w puszce. Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
  • cynamon, do oprószenia

Na kruszonkę*:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 90 ml), cukier (ok. 50g), jajko, żółtko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować masę serową i śliwki.

Nadzienie:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu)**. W każde wgłębienie nałożyć pełną dużą łyżkę masy serowej, a na wierzch położyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę. Oprószyć niewielką ilością cynamonu.

Bułeczki (samo ciasto wokół nadzienia) przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać hojnie kruszonką. Piec w temperaturze 190°C przez około 18 - 20 minut. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zapomniałam o kruszonce, ale podaję składniki, bo wydaje mi się, że warto wzbogacić o nią bułeczki :)

** Szklankę dobrze jest "zanurzać" w mące przed każdym wyciskaniem wgłębienia w bułeczkach - dzięki temu nie będzie się ona przyklejać do ciasta.

Źródło: mojewypieki.com.
Zamiast moreli dałam śliwki.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz