KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki z serkiem i jagodami

Data: 9 Czerwiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h 30 min - 2 h 50 min
Czas pieczenia: 20 min - 30 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Mimo, że wszędzie dookoła są truskawki, ja postanowiłam zajrzeć do zamrażarki i wykorzystać mrożone jagody (ochota na jagodzianki domowej roboty zrobiła swoje :)) I chociaż bułeczki te do typowych jagodzianek nie należą, bo oprócz jagód zawierają jeszcze dodatek kremowego serka, to są naprawdę przepyszne! Mięciutkie, puszyste, wilgotne od nadzienia... Bardzo polecam! :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na masę serową:

Dodatkowo:

  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową mleka lub maślanki, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (140 ml), cukier (ok. 60 g), jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować przygotowanym twarożkiem i posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć w odległości około 1 cm od siebie (na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 60 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki piec w temperaturze 190°C przez około 20 - 30 minut, aż będą dobrze wypieczone. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu posmarować bułeczki lukrem. W tym celu 1 szklankę cukru pudru wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z około 3 łyżkami gorącej wody. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg (lub serek kremowy), cukier i miód dokładnie wymieszać i odstawić.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: mojewypieki.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz