KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Jagodzianki

Data: 14 Lipiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 8.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Są jagody to muszą być i jagodzianki! :) Przepisów na te cuda krąży w Internecie cała masa, ale ja trzymam się tej (sprawdzonej) receptury, którą bardzo, bardzo Wam polecam! Ciasto w bułeczkach wychodzi mięciutkie i według mnie smakuje jak najlepsze ciasto drożdżowe! Do nadzienia możemy oczywiście wykorzystać nie tylko świeże, ale i mrożone jagody. Ja następnym razem upcham ich jeszcze więcej, bo takie jagodzianki są najlepsze! :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek

Na kruszonkę:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (100 ml), cukier (ok. 110 g), jajko, żółtko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, dosładzając do smaku. Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo kwaśne są jagody.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować placuszek (rozwałkowując lub za pomocą dłoni), a na środku umieścić ok. 1 - 2 łyżki jagodowego nadzienia. Zlepić brzegi placków, dokładnie dociskając. Uformować owalne bułeczki, a następnie ułożyć je złączeniem w dół na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać hojnie kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można spróbować dać 300 g, jeśli chcemy, aby jagód było naprawdę sporo :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz