Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (100 ml), cukier (ok. 110 g), jajko, żółtko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
W tym czasie przygotować nadzienie.
Serek mascarpone i cukier waniliowy wymieszać, dosłodzić do smaku. Dodać jagody, wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze trochę cukru. Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo kwaśne są jagody.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować placuszek (rozwałkowując lub za pomocą dłoni), a na środku umieścić ok. 1 - 2 łyżki jagodowego nadzienia. Zlepić brzegi placków, dokładnie dociskając. Uformować owalne bułeczki, a następnie ułożyć je złączeniem w dół na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać hojnie kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Smacznego!