KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Puszyste ciasto ze śliwkami i cynamonem

Data: 20 Sierpień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 45 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Przepyszne (!) ciasto ucierane, które na pozór wydaje się być zwykłym ciastem ze śliwkami. Moim zdaniem jest jednak wyjątkowe, bo za sprawą dodania mąki ziemniaczanej - niezwykle puszyste, delikatne i dosłownie rozpływające się w ustach! Dlatego też może nieco przypominać babkę piaskową. Odrobina cynamonu jak zawsze świetnie komponuje się ze śliwkami i tylko dopełnia wspaniałości tego wypieku :) Koniecznie wypróbujcie, szczególnie jeśli lubicie ciasta piaskowe :)

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.

Obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz śmietanę, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę.

Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz