Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.
Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.
Zaparzoną kawę wymieszać z cukrem, odstawić do lekkiego wystygnięcia.
Do kawy dodać wódkę - wymieszać i odstawić.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre.
Na biszkopt wyłożyć krem orzechowo - kakaowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Herbatniki posmarować powidłami, na których ułożyć drugą warstwę herbatników. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao i posypać startą czekoladą.
Smacznego!