KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (19)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kubanka

Data: 8 Maj 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Wyśmienite, niebanalne ciasto, składające się z kilku, wzajemnie uzupełniających się warstw, a mianowicie: kakaowego biszkoptu, orzechowo - kakaowego kremu na bazie mascarpone, powideł rozsmarowanych pomiędzy herbatnikami oraz śmietanki kremówki, zwieńczającej całość. Chociaż części kremowych jest tu całkiem sporo, to ciasto wcale nie jest mdłe czy bardzo ciężkie - śmietanka przyjemnie "łagodzi" słodkie smaki, a dodatek kwaskowatych powideł je przełamuje :) Śmiało nadaje się na specjalne okazje, w tym na święta :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

Na poncz:

  • 300 ml zaparzonej, mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 łyżek wódki (lub do smaku, według gustu)

Na krem orzechowo - kakaowy:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem orzechowo - kakaowy:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

Poncz:

Zaparzoną kawę wymieszać z cukrem, odstawić do lekkiego wystygnięcia.

Do kawy dodać wódkę - wymieszać i odstawić.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre.

Na biszkopt wyłożyć krem orzechowo - kakaowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Herbatniki posmarować powidłami, na których ułożyć drugą warstwę herbatników. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao i posypać startą czekoladą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
Zwiększyłam proporcje składników na biszkopt.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz