Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon, gałkę i goździki - wymieszać i przesiać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
W drugiej miseczce umieścić puree z dyni, roztopione masło, mleko, jajka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Formę keksową o wymiarach ok. 11 x 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wyrównać. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy Nutelli, a następnie wymieszać je patyczkiem lub widelcem, robiąc esy-floresy. Kolejno wyłożyć resztę ciasta, a na nie kleksy z reszty Nutelli i ponownie wymieszać patyczkiem lub widelcem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 - 70 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!