KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (45)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto dyniowe z Nutellą

Data: 12 Listopad 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Wymiary blachy: 11 x 24 cm.

Recenzja

Typowo jesienne, bardzo wilgotne, przepyszne ciasto, wzbogacone o puree z dyni, kawałki gorzkiej czekolady oraz Nutellę, "kleksami" rozmieszczoną po całym wypieku. Krem orzechowo - kakaowy nadaje ciastu tego "czegoś", sprawiając, że nie jest ono takie znowu zwykłe i pospolite :) Świetnie uzupełnia lekko dyniowy posmak ciasta, jednocześnie ciekawie wpływając na jego wygląd w przekroju. Naprawdę polecam, szczególnie w sezonie jesienno - dyniowym :)

Składniki

Na ciasto dyniowe:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon, gałkę i goździki - wymieszać i przesiać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

W drugiej miseczce umieścić puree z dyni, roztopione masło, mleko, jajka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Formę keksową o wymiarach ok. 11 x 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wyrównać. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy Nutelli, a następnie wymieszać je patyczkiem lub widelcem, robiąc esy-floresy. Kolejno wyłożyć resztę ciasta, a na nie kleksy z reszty Nutelli i ponownie wymieszać patyczkiem lub widelcem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 - 70 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

* Aby samemu przygotować takie puree należy dynię umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i pokroić na mniejsze plastry. Kawałki dyni ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub krócej/dłużej w zależności od rodzaju dyni, do jej miękkości. Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli będzie ono zbyt wodniste, nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (ale nie za mocno - puree nie może być suche).
Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz