KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (45)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka dyniowa

Data: 18 Listopad 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 55 min - 1 h 5 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Przepyszna, bardzo wilgotna i aromatyczna baba z dodatkiem puree dyniowego, któremu to właśnie zawdzięcza swój charakterystyczny, żółtawy kolor. Doskonałe ciastko do kawy/herbaty w okresie jesienno zimowym :) Naprawdę polecam!

Składniki

Na babkę:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić.

W dużym naczyniu umieścić puree z dynii, olej, maślankę, jajka i cukier. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 55 - 70 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz