KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pieguski

Data: 2 Październik 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 10 min - 15 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 18.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Ciasteczka, o popularnej nazwie, które zrobione zgodnie z tym przepisem do złudzenia przypominają (chyba każdemu) znane łakocie ze sklepowych półek :) Są cudownie kruche, przepełnione rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady, a przy tym banalnie proste i szybkie do zrobienia. Pyszne i uzależniające - dlatego znikają momentalnie :) Robiłam je już mnóstwo razy i zabierałam w najróżniejsze miejsca "na wynos". Ogromnie polecam!

Składniki

Na ok. 36 ciastek:

Zmień jednostki

Przepis

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do połączenia. Kolejno dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, odcedzone rodzynki, orzechy (jeśli dajemy) i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz