Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do połączenia. Kolejno dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, odcedzone rodzynki, orzechy (jeśli dajemy) i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie (urosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!