KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka z serkiem kremowym

Data: 21 Wrzesień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Wymiary blachy: 10 x 25 cm.

Recenzja

Może nie szczególnie przyciąga uwagę (w końcu nie zawiera ani owoców, ani nie jest przełożona kremem), a jednak smakuje tak wyśmienicie, że nie pamiętam już ile razy ją piekłam :) Zupełnie niepozorne ciasto ucierane, które bardzo wiele zyskało poprzez dodatek serka kremowego. To właśnie dzięki niemu babka jest tak niezwykle wilgotna i ciekawa zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Szczególnie polecam ją osobom nieczującym się jeszcze zbyt pewnie w kuchni i poszukującym prostych przepisów na ciasta :) Poza tym jest to świetny wypiek dla tych, którzy mają ochotę szybko upichcić coś słodkiego na weekend. Wypróbujcie ją koniecznie! :)

Składniki

Na babkę:

Na lukier:

Zmień jednostki

Przepis

Babka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę keksową o wymiarach ok. 11 x 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu posmarować babkę lukrem.

Lukier:

Cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz