Pod względem wizualnym - idealne ciasto na Walentynki :) Każdy plasterek ciasta skrywa w środku różowe serduszko, czyli krem z ubitej kremówki z mascarpone oraz odrobiną czerwonego barwnika. Oczywiście nadzienie można zmodyfikować, wykorzystując zblendowane truskawki - wtedy całość nabierze dodatkowo owocowego posmaku. Taka wersja będzie odrobinę bardziej pracochłonna, ale z pewnością równie pyszna :)
Samo ciasto ucierane jest bardzo wilgotne, o dosyć zwartej strukturze, przepyszne samo w sobie :) Jego charakterystycznym składnikiem jest serek kremowy typu philadelphia, który osobiście niekiedy zastępuję serkiem powstałym z odsączenia na gazie jogurtów greckich (taki serek bardzo dobrze się tu sprawdza). Piekłam je już wielokrotnie, bez wydrążania serca w środku i takie również bardzo polecam :) Nie bójcie się jednak rzeźbienia serca - wcale nie jest to tak trudne jak się może wydawać, a efekt z pewnością spodoba się każdemu :)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę keksową o wymiarach ok. 10 x 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.
Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Ostrym nożem w środku każdej połowy wydrążyć kształt połówki serca. Wydrążone połówki wypełnić różowym kremem śmietankowym i złożyć ciasto. Wierzch i boki ciasta posmarować kremem śmietankowym. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!