KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Walentynkowe ciasto z sercem

Data: 12 Luty 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 55 min
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 10 x 25 cm.

Recenzja

Pod względem wizualnym - idealne ciasto na Walentynki :) Każdy plasterek ciasta skrywa w środku różowe serduszko, czyli krem z ubitej kremówki z mascarpone oraz odrobiną czerwonego barwnika. Oczywiście nadzienie można zmodyfikować, wykorzystując zblendowane truskawki - wtedy całość nabierze dodatkowo owocowego posmaku. Taka wersja będzie odrobinę bardziej pracochłonna, ale z pewnością równie pyszna :)

Samo ciasto ucierane jest bardzo wilgotne, o dosyć zwartej strukturze, przepyszne samo w sobie :) Jego charakterystycznym składnikiem jest serek kremowy typu philadelphia, który osobiście niekiedy zastępuję serkiem powstałym z odsączenia na gazie jogurtów greckich (taki serek bardzo dobrze się tu sprawdza). Piekłam je już wielokrotnie, bez wydrążania serca w środku i takie również bardzo polecam :) Nie bójcie się jednak rzeźbienia serca - wcale nie jest to tak trudne jak się może wydawać, a efekt z pewnością spodoba się każdemu :)

Składniki

Na ciasto ucierane:

Na różowy krem śmietankowy:

Na krem śmietankowy:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę keksową o wymiarach ok. 10 x 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Różowy krem śmietankowy:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Ostrym nożem w środku każdej połowy wydrążyć kształt połówki serca. Wydrążone połówki wypełnić różowym kremem śmietankowym i złożyć ciasto. Wierzch i boki ciasta posmarować kremem śmietankowym. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
Wykorzystałam przepis na to ciasto ucierane.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz