KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka na białkach

Data: 1 Kwiecień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min - 45 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Cudownie mięciutka i wilgotna babka, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem cytryny - po prostu pyszna! :) Dodatkowo jej upieczenie to doskonały sposób na wykorzystanie zbędnych białek, pozostałych po przygotowywaniu innych słodkości. Naprawdę polecam!

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać mleko, wymieszać i odstawić.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać cukier wanilinowy, masło z mlekiem, przesianą mąkę z proszkiem oraz skórkę i sok z cytryny i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2021-02-04 14:39
Super babka -polecam
Odpowiedz