Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać mleko, wymieszać i odstawić.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać cukier wanilinowy, masło z mlekiem, przesianą mąkę z proszkiem oraz skórkę i sok z cytryny i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!