KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka piaskowa ''Puszek''

Data: 23 Marzec 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Babka ta była moim drugim po Zebrze całkowicie samodzielnie przygotowywanym wypiekiem (jeszcze w dzieciństwie). Za każdym razem się udawała, co dowodzi temu, jak łatwy jest przepis na nią :) Oprócz tego, że babka jest banalna do zrobienia i poradzi sobie z nią dosłownie każdy, to jest także niezwykle smaczna i delikatna. Duża ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że jest nadzwyczaj puszysta, jak chyba żadne inne ciasto ucierane, przez co dosłownie rozpływa się w ustach! Nie bez powodu we źródle przepisu określona została mianem "puszka" :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, ocet, olej i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-10-19 16:46
Za duzo mąki ziemniaczanej, za duzo cukru.Nuezbyt udany przepis.Nie polecam !
Na paterce
2020-10-19 18:09
Ilość cukru zawsze można zmniejszyć, jeśli takie ciasta się woli (sama czasami daję go mniej). Ilość mąki ziemniaczanej jest taka, jaka powinna być w babce piaskowej, więc najwidoczniej nie jest to babka dla Pani/Pana.
Odpowiedz
Gość
2020-05-26 11:51
Z wyglądu super . W smaku za słodką,za dużo cukru, w smaku bardzo mocno wyczuwana mąka ziemniaczana. To mój pierwszy i ostatni wypiek z tego przepisu .
Odpowiedz
Gość
2020-02-09 16:36
wygląda super, własnie "siedzi" w piekarniku, zobaczymy....
Odpowiedz