KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka piaskowa ''Puszek''

Data: 23 Marzec 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Babka ta była moim drugim po Zebrze całkowicie samodzielnie przygotowywanym wypiekiem (jeszcze w dzieciństwie). Za każdym razem się udawała, co dowodzi temu, jak łatwy jest przepis na nią :) Oprócz tego, że babka jest banalna do zrobienia i poradzi sobie z nią dosłownie każdy, to jest także niezwykle smaczna i delikatna. Duża ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że jest nadzwyczaj puszysta, jak chyba żadne inne ciasto ucierane, przez co dosłownie rozpływa się w ustach! Nie bez powodu we źródle przepisu określona została mianem "puszka" :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, ocet, olej i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2024-01-07 18:22
Jest to bardzo stary przepis, moja mama piekła tę babkę jakieś 50 lat temu. Zawsze jej wychodziła ku naszej uciesze. Ja piekę również od czasu, do czasu. Rzeczywiście zdarza się, że surowe ciasto wygląda na zwarzone, ale zupełnie nie wpływa to na upieczoną już babkę. A te obecnie bardziej płaskie łyżki, należy napełnić z czubkiem. Polecam przepis!
Odpowiedz
Gość
2023-09-29 22:17
Cukier mimo,iż drobny,nie chciał się rozpuścić w miękkim maśle.W czasie dodawania jajek,zwarzyło się wszystko,a mimo to wyszła????wyrosła,żadnego zakalca????
Odpowiedz
Gość
2023-04-05 20:12
Super, wyszła idealnie, dziękuję za przepis
Odpowiedz
Gość
2023-03-28 19:34
Najlepiej podawać porcje na wagę a nie na szklanki i łyżki. Przepis jest niedokładny.
Gość
2023-03-28 20:19
Można zamienić jednostkę na wagę klikając "zmień jednostki" na dole listy składników.
Gość
2023-04-10 22:36
Łyżka łyżce nierówna.Zwłaszcza kiedy nie wiadomo czy ma byc płaska, czy czubata. Kostka masła też miała kiedyś 250 g, teraz 200. To nie jest przepis
Gość
2023-04-10 23:13
Jak nie jest wskazane czy łyżka jest płaska czy czubata, daje się coś "pomiędzy", a
tu zresztą nie robi to dużego znaczenia.
Masła jest podane 250 g i nie ma mowy o kostce.
Odpowiedz
Gość
2023-02-02 23:23
Rewelacja dziś robiłam ja rewelacja
Odpowiedz
Gość
2022-05-28 20:58
Polecam. Babka wspaniała. Właśnie delektuję z sąsiadkami
Odpowiedz
Gość
2022-05-01 14:57
Dziękuję za przepis. Babka się udała. Jest pyszna. Żółciutka, sypka ( bez przesady) i słodka jak na babkę przystało ????
Odpowiedz
Gość
2021-04-03 08:31
Przepis super babka udała się super dobra w smaku krucha ma piękny żółciutki kolorek wyrosła pięknie super przepis autorki polecam każdemu prima vera????????????????????????????????????????????????????????????????
Odpowiedz
Gość
2020-10-19 16:46
Za duzo mąki ziemniaczanej, za duzo cukru.Nuezbyt udany przepis.Nie polecam !
Na paterce
2020-10-19 18:09
Ilość cukru zawsze można zmniejszyć, jeśli takie ciasta się woli (sama czasami daję go mniej). Ilość mąki ziemniaczanej jest taka, jaka powinna być w babce piaskowej, więc najwidoczniej nie jest to babka dla Pani/Pana.
Odpowiedz
Gość
2020-05-26 11:51
Z wyglądu super . W smaku za słodką,za dużo cukru, w smaku bardzo mocno wyczuwana mąka ziemniaczana. To mój pierwszy i ostatni wypiek z tego przepisu .
Gość
2023-03-07 23:21
Nie umieszpiecp?oprostu umieszpiecp?
Odpowiedz
Gość
2020-02-09 16:36
wygląda super, własnie "siedzi" w piekarniku, zobaczymy....
Odpowiedz