Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną (2,75 szklanki) i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać wodę, olej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 1 przesianą łyżkę mąki, a do drugiej 1 przesianą łyżkę kakao.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 50 minut (lub dłużej), do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Smacznego!