KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Zebra

Data: 4 Maj 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Bardzo popularne i chyba każdemu znane ciasto, które nie tylko jest pyszne i cudownie wilgotne, ale i naprawdę szybkie i łatwe do zrobienia :) Do tego prezentuje się dość ciekawie jak na zwykłe ciasto ucierane. Ja dodatkowo mam do niego także pewien sentyment, bowiem było to pierwsze, samodzielnie przeze mnie wykonane ciasto, włącznie z pieczeniem. Miało to miejsce jeszcze w podstawówce, więc myślę, że to całkiem niezły dowód na to, że zrobić je może nawet najmniej wprawiona osoba :) Poniższy przepis był wielokrotnie sprawdzany (pochodzi ze starych zapisków mojej mamy). Bardzo polecam!

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną (2,75 szklanki) i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać wodę, olej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 1 przesianą łyżkę mąki, a do drugiej 1 przesianą łyżkę kakao.

Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 50 minut (lub dłużej), do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

Smacznego!

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz