Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Dodać cynamon, cukier z prawdziwej wanilii, skórkę i sok z cytryny - wymieszać i odstawić.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać jabłka w formie okręgów w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły. Delikatnie powciskać w ciasto. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta, na wierzch poukładać resztę jabłek.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny (lub krócej), do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!