KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Żydowski jabłecznik

Data: 8 Grudzień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 1 h 20 min - 1 h 30 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Proste i niepozorne ciasto, które o wiele, wiele lepiej smakuje niż wygląda :) Jest przepyszne i bardzo wilgotne, a zarazem nieprzemoczone od jabłek. Pomimo swojej prostoty składników i wykonania na pewno nie jest nudne :) Nie jest to także typowa szarlotka, w której główną rolę odgrywają jabłka, ale ciasto ucierane z tymi właśnie owocami. Wielokrotnie je już robiłam i nadal lubię do niego wracać :) Bardzo polecam wypróbować!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Dodać cynamon, cukier z prawdziwej wanilii, skórkę i sok z cytryny - wymieszać i odstawić.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać jabłka w formie okręgów w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły. Delikatnie powciskać w ciasto. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta, na wierzch poukładać resztę jabłek.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny (lub krócej), do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-12-16 16:32
Piękne ciasto, robiłam podobne i miło takie jeść. Mam jedną prośbę do Pani: "250 g oleju" - czy można to "przełożyć na miarę objętościową?
Pozdrawiam Grażyna
Na paterce
2019-12-16 18:03
Ja też lubię takie ciasta :)
Na stronie jest możliwość zamiany jednostek przy większości składników - wystarczy kliknąć przycisk, znajdujący się pod składnikami "zmień jednostki" i wtedy można zmieniać jednostki wybranych składników. Akurat przy oleju 250 g to jakieś 250 ml czyli szklanka :)
Pozdrawiam :)
Gość
2021-02-08 12:56
Dlaczego żydowski?Przecież to normalcy jabłecznik.
Gość
2021-06-04 14:10
Moze przepis od Zydowki.
Na paterce
2021-06-04 14:37
Tak się nazywał na stronie, na której znalazłam ten przepis, nie znam jego pochodzenia :)
Odpowiedz