KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Fyriskaka - szwedzkie ciasto z jabłkami i kardamonem

Data: 21 Listopad 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 45 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Jak podaje autorka, ciasto to pochodzi ze Szwecji, gdzie zwie się właśnie "Fyriskaka". Główną rolę (poza jabłkami) odgrywają tu bardzo aromatyczne, jesienne przyprawy - cynamon i kardamon, dlatego też radzę z nich nie rezygnować, bo wypiek nie będzie już taki sam :) Samo ciasto, choć nie zawiera w sobie oleju, jest bardzo wilgotne i doskonale nadaje się do tego, aby zanurzyć w nim właśnie plasterki jabłek. Poza tym robi się je naprawdę ekspresowo i najwięcej czasu zajmuje chyba obranie i pokrojenie owoców :) Jest to też ciekawy zamiennik tradycyjnej szarlotki na kruchym spodzie. Osobiście piekłam je już kilka razy i z pewnością nadal będę powtarzać :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia (może pozostać lekko ciepłe).

2 łyżki jasnego brązowego cukru wymieszać z cynamonem. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Dodać cukier z cynamonem - wymieszać i odstawić.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Do roztopionego masła dodać kardamon, wymieszać. Przelać do naczynia, dodać cukier trzcinowy i krótko wymieszać szpatułką. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Na koniec dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Jabłka odcedzić z soku i poukładać w formie okręgów na cieście w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły. Delikatnie powciskać w ciasto. Przed pieczeniem posypać resztą brązowego cukru (1 - 2 łyżki) i oprószyć kardamonem.

Piec w temperaturze 175°C przez około 30 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: mojewypieki.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz