Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia (może pozostać lekko ciepłe).
2 łyżki jasnego brązowego cukru wymieszać z cynamonem. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Dodać cukier z cynamonem - wymieszać i odstawić.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
Do roztopionego masła dodać kardamon, wymieszać. Przelać do naczynia, dodać cukier trzcinowy i krótko wymieszać szpatułką. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Na koniec dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Jabłka odcedzić z soku i poukładać w formie okręgów na cieście w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły. Delikatnie powciskać w ciasto. Przed pieczeniem posypać resztą brązowego cukru (1 - 2 łyżki) i oprószyć kardamonem.
Piec w temperaturze 175°C przez około 30 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.
Smacznego!