KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto z jabłkami i budyniem

Data: 10 Październik 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 30.
Wymiary blachy: 28 x 38 cm.

Recenzja

Ciasto, które swoim wyglądem nie konieczne od razu przyciągnie uwagę każdego, a mimo to potrafi tak zaskoczyć smakiem, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku :) Wszystko tutaj ze sobą współgra i doskonale się uzupełnia - kwaskowate jabłka z delikatnym budyniem waniliowym i pysznym ciastem ucieranym... Całość dosłownie rozpływa się w ustach! Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Na budyń:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek odmiany szarlotkowej (np. szara reneta, antonówka)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.).

Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślano - żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 28 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.

W tym czasie jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki.

Budyń:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru.

Całość:

Na podpieczonym cieście ściśle poukładać jabłka. Jeszcze gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta*. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Wyjąć i wystudzić.

Ciasto najlepiej kroi się po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ciasto jest ściślejsze od budyniu, więc najlepiej wykładać go pomagając sobie dwoma łyżkami i ewentualnie rozsmarowując nożykiem. Nie musi pokryć całego budyniu - może być w formie kleksów :)
Źródło: smakuje.blox.pl.
Zmieniłam trochę sposób przygotowania ciasta.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-10-17 13:16
Ja zawsze na jedno opakowanie budyniu daję jedną szklankę mleka i pod koniec gotowania daje odrobinę masła wtedy wychodzi taki krem jak do kremówki.Budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu jest stanowczo zarzadki
Odpowiedz
Gość
2020-06-09 13:01
Witam czy budyń ma być lejacy,bo jak będzie gorący to się nie scisnie
Na paterce
2020-06-26 13:06
Budyń należy przygotować tak jak w przepisie. Wykładamy go na jabłka kleksami i dzięki temu, że jest gorący, możliwe jest rozprowadzenie go w miarę równomiernie (później zrobi się zbyt ścisły).
Odpowiedz
Gość
2020-04-26 17:28
Wyciąganie ciasta podczas pieczenia nie służy mu.
Na paterce
2020-06-26 13:07
Jeżeli ciasto jest już upieczone, a nie surowe, to nic mu nie będzie.
Odpowiedz
Gość
2019-11-22 01:40
Czy można je zamrozić?
Na paterce
2019-11-22 01:56
Nigdy nie próbowałam, ale obawiam się, że może to źle wpłynąć na konsystencję budyniu w cieście...
Gość
2021-03-12 15:19
Lepiej nie mrozić bo, bo ja zamroziłam i musiałam wyrzucić
Odpowiedz
Gość
2019-09-04 18:01
Witam:)a mogą być jabłka starte ze słoika zaprawiane?:)
Na paterce
2019-09-04 18:51
Witam :) Nie robiłam wprawdzie z takimi jabłkami, więc nie wiem jak wyjdzie, ale myślę, że jeśli są dosyć gęste, a nie wodniste to można spróbować :)
Odpowiedz
Gość
2019-08-21 16:24
Zamiast jabłek dałam śliwki. Ciasto wyszło pyszne....????
Odpowiedz
Gość
2018-11-18 16:43
Upieczony :) bardzo dobry i bardzo szybko znika :)
Gość
2019-03-23 10:57
Bardzo dobre to jest polecam.
Gość
2019-10-12 18:03
Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry,bardzo polecam!
Gość
2019-10-29 00:01
To niemożliwe 180 stopni i ok 1,5 godz pieczenia!? Patrz ciasto na oleju !
Na paterce
2020-06-26 13:01
W przepisie jest 50 min, a nie 1,5 godz. pieczenia.
Odpowiedz