Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.).
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślano - żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 28 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.
W tym czasie jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru.
Na podpieczonym cieście ściśle poukładać jabłka. Jeszcze gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta*. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Wyjąć i wystudzić.
Ciasto najlepiej kroi się po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!