KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka marmurkowa

Data: 9 Kwiecień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min - 1 h 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Tradycyjna babka, która zapewne w niejednym domu co roku gości na wielkanocnym stole :) Marmurkowy wzór powstaje poprzez dodanie do części surowego ciasta rozpuszczonej i przestudzonej czekolady oraz wlewanie go do formy na przemian z ciastem jasnym. Babka nie tylko przykuwa uwagę swoim charakterystycznym wzorkiem - marmurkiem, ale i smakuje niepospolicie. Jest wilgotna, rozpływająca się w ustach, z wyraźnie czekoladowym smakiem jej ciemnej części (czuć, że dodana została czekolada, a nie kakao). Robiłam ją już kilkukrotnie i z pewnością zrobię jeszcze nie raz :) Polecam!

Składniki

Na babkę:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać sól, wymieszać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.)*. Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz mleko, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką**. Nakładać na przemian jasną i ciemną masę (po kilka dużych łyżek). Wymieszać widelcem, robiąc esy-floresy. Piec w temperaturze 160°C przez około 70 - 80 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Moje uwagi

* Masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy.

** W oryginalnym przepisie podany jest wymiar keksówki 11 x 29 cm. Ja piekłam ją w formie z szerokim kominem, ale śmiało można piec w typowiej formie na babkę :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz