KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Jogurtowa babka malinowa

Data: 18 Marzec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 35 min - 50 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Przyjemnie wilgotna za sprawą jogurtu i oleju babka, którą dodatkowo spośród innych babek wyróżnia różowy środek. Kolor ten otrzymujemy dzięki zmieszaniu części surowego ciasta z kisielem malinowym. Babka nie tylko wygląda ciekawie i intrygująco, ale i smakuje doskonale i o wiele lepiej niż można by przypuszczać na pierwszy rzut oka :) Zachęcam do spróbowania, jest naprawdę bardzo smaczna! Sama robiłam ją już kilkukrotnie i na pewno jeszcze nieraz upiekę :)

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, jogurt, olej i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Do reszty masy dodać kisiel w proszku oraz barwnik spożywczy (jeśli dajemy) i wymieszać. Ciasto z kisielem delikatnie przelać do formy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz