Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, jogurt, olej i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Do reszty masy dodać kisiel w proszku oraz barwnik spożywczy (jeśli dajemy) i wymieszać. Ciasto z kisielem delikatnie przelać do formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!