KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kostka tiramisu o smaku cappuccino

Data: 14 Sierpień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 25 min - 35 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Wyśmienite ciasto na wzór popularnego deseru, w którym krem rozsmarowywany jest nie na podłużnych biszkopcikach, a na biszkopcie, przekrojonym na trzy blaty. Efekt końcowy w niczym nie odstępuje od oryginału - ciasto rzeczywiście przypomina w smaku tiramisu. Jeśli zatem są to Wasze klimaty, koniecznie musicie wypróbować takiej wersji "tortowej" :) Ogromnie polecam, do kawki lub bez :)

Składniki

Biszkopt:

Na poncz:

  • 350 ml zaparzonej, mocnej kawy, wystudzonej
  • 100 ml likieru Amaretto

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170°C przez około 25 - 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 90 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i cappuccino w proszku umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Kolejno przekroić na 3 blaty jednakowej grubości.

Pierwszy blat ciasta dobrze nasączyć przygotowanym ponczem, a następnie oprószyć kakao, wyłożyć i rozsmarować 1/3 kremu śmietankowego, który ponownie oprószyć kakao. Czynności powtórzyć jeszcze 2 razy. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz